Det gode byliv



"Der er behov for at skabe sammenhæng mellem bymidte og havn gennem vedkommende og tilgængelige byrum for alle. Rekreative, dynamiske hverdagsrum,der indbyder til ophold, bevægelse og møder mellem mennesker"
- citat fra strategiplanen for overgangszonen mellem bymidte og havn.

Vejanlæg, banearealer og manglende forbindelse er barrierer, som i dag afskærer Svendborg bymidte fra byens havneområde og gør det svært at udnytte havnens rekreative muligheder. Den Grønne Tråd er et innovativt byrumsprojekt, der fysisk, mentalt og symbolsk skal forene byen, så Svendborg igen bliver ’en by ved vandet’. Målet er at øge Svendborg bymidtes attraktion som dynamisk kultur- og handelscenter ved at etablere en ny forbindelse mellem bymidte og havn og tilføre en række eksisterende byrum nye kvaliteter af æstetisk og oplevelsesmæssig værdi.

Her på bloggen kan du løbende finde informationer om udviklingen af den nye forbindelse mellem Svendborg bymidte og havn. I menuen i højre side kan du dykke ned i detaljerne i projektet, historien og planerne for fremtiden.

19. mar. 2012

Referat fra borgermøde

Borgermøde mandag den 12. marts 2012 kl. 19.00-21.15

Sted: AOF, Vestergade 23

Mandag aften deltog mere end 100 engagerede svendborgensere i et åbent borgermøde om det udviklingsprojekt, som skal skabe mere liv i byen og åbne bymidten op mod havnen.


Udviklingsprojektet har to hovedformål:
  1. At styrke sammenhængen mellem bymidte og havn. 
  2. At ændre de primære byrum fra overvejende trafikrum til aktive, rekreative byrum. 
Byrådet har i den forbindelse indgået et partnerskab med Realdania om at udvikle og gennemføre et projekt, der strækker sig fra Krøyers Have over Torvet og fra Møllergade etablerer en ny forbindelse ned over skrænten til Toldbodvej. Hér kobles forbindelsen med havneprojektet.

Til juni udskrives en arkitektkonkurrence for byrumsprojektet, og de første spadestik ventes at blive taget i 2013. Realdania støtter projektet med 22 mio. kr., mens kommunen skal levere 14 mio. kr.

Et bredt udsnit af byens borgere og erhvervsliv var mødt op - heriblandt den arbejdsgruppe, der er inviteret til en producerende workshop den 26. marts, hvor deltagerne skal komme med konkrete input til, hvilke funktioner, kvaliteter og værdier, der ønskes indarbejdet i byrumsprojektets arkitektkonkurrenceprogram. Yderligere interesserede havde på mødet mulighed for at tilmelde sig workshoppen.

Borgermødet markerede således startskuddet for den borgerinvolverende del af byrumsprojektet. Det overordnede formål var bredt at orientere om projektet og processen – og samtidig inspirere og åbne op for det store mulighedsrum, som projektet indbyder til.

Bruno Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Planlægning, gjorde i sin velkomsttale blandt andet klart, at der er politisk ønske om, at Svendborg igen bliver ’en by ved vand’.

Kommunens byplanarkitekt Marianne Christiansen fortalte dernæst om de forundersøgelser, der er foretaget som grundlag for udviklingsprojektet: En kortlægning og analyse af byens rum og liv samt en strategiplan for overgangszonen mellem Møllergade og havnen. Marianne Christiansen gennemgik desuden et konkret udvalg af forbedringsmuligheder i byen, der kan indgå som en del af projektet.

Kresten Schultz Jørgensen fra kommunikationsvirksomheden LEAD Agency præsenterede et bud på projektets nødvendighed (bl.a. via eksempler på byudvikling som kommunale konkurrenceparametre) og processens indhold (et dobbeltspor med kommunikation og borgerinvolvering).

Efter en kort pause inspirerede arkitekt Ulrik Sylvest Nielsen fra Gehl Architects med en række internationale, kreative eksempler på omdannelsesprojekter. Hvordan skaber man mere byliv og byrum med plads til udfoldelse?

Herefter blev der inviteret til spørgsmål og dialog blandt deltagerne. Der blev vist stort engagement fra deltagernes side, og dialogen viste generel opbakning for ideen om at skabe bedre sammenhæng mellem havn og bymidte.

Der blev spurgt om, hvorvidt borgernes indledende idéfase kan tænkes at låse den kreative proces hos arkitekterne, hvortil Kresten Schultz Jørgensen svarede, at opgaven for deltagerne på workshoppen ikke bliver at sætte stramme rammer, men at åbne op for mulighederne.

Et andet spørgsmål gik på Realdanias rolle i projektet, hvor direktør for Kultur, Erhverv og Udvikling Tim Jeppesen forsikrede, at Realdania er en dialogpartner, som selvfølgelig vil stille krav, men at idéudviklingen og realiseringen vil ske i dialog.

Frank Jensen fra Tilgængelighedsrådet gjorde opmærksom på, at handikappedes behov også skal tænkes ind i projektet, så Svendborg kan blive en by, hvor alle kan komme rundt.

Der blev desuden spurgt til den foreslåede placering af den kommende trappeforbindelse mellem havn og by, som ligger på et punkt, hvor der er hele 14 meters højdeforskel. Byplanarkitekt Marianne Christiansen svarede dertil, at noget der netop er unikt ved Svendborg, er det markante terrænspring mellem by og havn, som derved kan blive et spektakulært vartegn for byen.

Et vigtigt tema i debatten er spørgsmålet om biler og parkering. En kommentar fra en deltager, der nød stor opbakning, lød, at en spændende udfordring i projektet kunne være ”at finde en innovativ måde at få bilerne ind i byen, så de alligevel ikke er der”. Der blev også givet konkrete forslag til, hvor man kunne opføre eventuelle nye parkeringsmuligheder i byen.

Andre emner der blev debatteret var lukningen af Skattergade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar